Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Utólagos hőszigetelés

Kisebb presszió hatására megszületett az újabb „esettanulmány” a ház vásárlás, ház körüli fejlesztések tapasztalatairól.

Témánk: az utólagos hőszigetelés

Bízom benne, hogy hasznos olvasmány és segítség lesz azoknak, aki hasonló feladat előtt állnak!

Alapok: 100nm ház, ikersejt tégla, nem beépített tetőtér vasbeton gerendával, betonkefnivel és néhány centiméteres perlites betonos födémmel.

Fűtés: gáz és vegyes tüzelésű kazán – átváltható üzemben.

Szigetelés nincs, sem a homlokzaton, sem alul-felül nem „csomagolta” be a korábbi tulajdonos. Ablakcserében gondolkodtak ők, végül az is elmaradt.

A ház egészen biztosan szerencsés energiavonalak mentén épült, mert aszfaltbetyár múltunk ellenére – egy többé-kevésbé jól szigetelt panel fűtési szezonban 21-22°C – az új otthonunkban a 19.5-20.5 °C közötti nappali és a 18 °C éjjeli hőmérséklet ideális.

Mint említettem, valamit nagyon „tud” a ház, mert huzatérzet vagy „sugárzó” hidegérzet nem volt a szigetelés előtt sem. Dolgozó emberek lévén a vegyes tüzelésű kazán hétvégén duruzsol, hét közben a gázkazán biztosítja a komfortos meleget.

Beköltözésünk hétvégéjén gyakorlatilag folyamatosan ment a vegyes tüzelésű kazán, előkerült a család összes eltüzelhető lomja, széthullott szekrénye, főiskolai jegyzete, fakockája. Igazi örömtűz volt a kazánban! Ennek lassan 6 hete, a szigetelést megelőzően egy hétvégét kivéve a „vegyes” minden hétvégén dolgozott.

Nos, ennyi bevezető után lássuk a számokat, mit „eszik” így egy ilyen házikó:

Az időszakok közötti eltérések különböző tényezőkből adódtak, mint pl.: elromlott a szobatermosztát és 22 majd 18 fok volt 2 napig, volt vendégséges hétvége, amikor csak a gázt használtuk stb.  

A harmadik sor, feb. 16. és feb. 23. között a mérvadó időszak, amikor minden jól és a szokásos rend szerint működött.

Ezt a sort alapul véve kiszámolható, hogy a 100nm es ház gázfogyasztásának költsége a Tél utolsó dekádjában így 68.988. Ft + ÁFA havonta.  

De hiszen ez őrület!!!

Persze, mi ezt előre kiszámoltuk, nem ért nagy meglepetés, de amikor a saját gázórádon látod a számokat – hát mégiscsak sokkoló…

Fentiek okán már a beköltözést megelőző héten megrendeltük a szigetelést a Dalos és Társa Kft.-től. (A céget jó szívvel ajánlom, mert a korrekt árajánlatot követően gyors és segítőkész kiszolgálásban volt részünk. A megrendelt anyag zökkenőmentesen megérkezett, a fuvarozó udvarias és segítő hozzáállása külön köszönetet érdemel!)

Mi a födémszigetelést választottuk, 2×10 cm-es kőzetgyapot táblákkal. Nem véletlenszerűen, hanem a lehetséges beruházások bekerülési költségét és a várható megtakarítást egy okos kis excel táblában számoltuk ki.

Csütörtökön megérkezett a megváltó gyapot, szombaton délelőtt, nosza elkezdtük felhordani a padlásra –  nem kis bénázás árán, szerencsére a humorunk nem hagyott el, így idegeskedés helyett inkább röhögésbe (és némi gyapotba) fullasztottuk a feszültséget. Mivel esett az eső, az eredeti „te a tuja tövében ráhurkolod a kötelet én meg az erkélyről felhúzom” verziót elvetettük. „Majd felhordom a feljáró lépcsőn át” – mondta a ház ura, majd a kilencedik bála után a fal tövében levegő után kapkodva csak ennyit mondott: elsőre jó ötletnek tűnt…

De mindketten olyanok vagyunk, ha valamibe belefogtunk, nincs, ami megállítson – férj eltűnt a garázsban, majd negyedórányi éktelen csattogás, fűrészelés és kalapálás után megjelent az előszobában egy fél, némileg módosított (L-alakúra barkácsolt és kötéllel kiegészített) raklappal a feje fölött és „Kész a Rockwool-szánkó!” csatakiáltással megindult a padlásfeljáró felé. És a dolog működött, asszony alul beegyengette a bálát a szánkóra, ember a padlásról felhúzta a lépcsőn.

Később további segítségek érkeztek, így végül mind a 65 bála felkerült a padlásra és még délután őrült módon elkezdtük szétpakolni. A kőzetgyapot táblával szerencsére nincs sok macera, elég jól kezelhető. Érdemes jól záródó öltözékben és kesztyűben nekiesni, de súlyánál és méreténél fogva még női hölgyek is bátran beállhatnak (a férjek meg nagyon büszkék ilyenkor) a csatatérre. Még aznap, este 10 órára a födém teljes egészében be lett szigetelve.

Ha a padlásra fel kell járni vagy más megfontolásból járható felületet szeretnél kialakítani, természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Multirock kőzetgyapot nem lépésálló és mérsékelten teherbíró, tehát a tervezett járófelület (osb vagy deszkalapok) alá asztalossal alátámasztást érdemes csináltatni, amely nem engedi a terhelést a szigetelőanyagra.

Az utolsó gázóra ellenőrzéstől eltelt napok alatt a fogyasztás a következőképpen alakult:

Becslésem szerint a napi átlagos fogyasztás kb. 1100-1500 Ft-ra fog csökkenni, ami azt jelenti, hogy havonta 33.000-45.000 Ft  + ÁFA lesz a fizetendő gázszámlánk.

Ez kevesebb, mint a kétharmada a korábbi számításnak! Miért hagynál havonta ennyi pénzt kimenni a kéményen?

Igen, hallom, amit kérdezel: „De mennyibe került a szigetelés???”

A 20 cm minőségi kőzetgyapot tábla a teljes födémre + páraáteresztő fólia összesen cca. 210.000 Ft. Ha ezt elosztod a havi megtakarítással, gyakorlatilag egy téli időszak alatt megtérül!

Ma, március 18-án, délután ülök a nappaliban, a termosztát konzekvensen 20 fokot mutat. A konyhában (a hűvös „oldala” a háznak) kora reggel sincs nyirkos hidegérzet, reggel a korábbi 19 fok helyett már ébredéskor 20 °C -t mutat a hőmérő – ugyanis sokkal hamarabb el tudja érni a beállított hőmérsékletet. A kazán nem kapcsol folyton ki-be, a fűtőtestek nem izzanak, majd visszahűlnek, hanem egy viszonylag egyenletes hőmérséklet uralkodik a házban köszönhetően annak, hogy nem a padlást fűtjük.

A padlástér most már hivatalosan is fűtetlennek nevezhető (kocsonyának kiváló 🙂 ), a korábban megszokott langymeleg már a múlté!

Címlapfotó: illisztráció, forrás: pixabay.com

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x