Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

telekválasztás

Telket vennél? A telekválasztás szempontjai, ha jó telek kell

Telket ne csak úgy vásárolj. A telekválasztás során nagyon sok fontos dologra érdemes figyelned. Több olyan is lesz, ami biztosan eszedbe sem jutott, mikor telket vásároltál vagy vásárolni készülsz. A teljesség igénye nélkül, a telekválasztás szempontjai.

1. szempont – Értékállósság

telekválasztás - értékállóság

Vidéki megyeszékhely, tanyasi terület, Budapest és agglomerációja. Milyen helyszínen építkezzünk a megfelelő értékállóság miatt?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásával valószínűleg órákat tudnánk beszélgetni családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal. Rögtön egy olyan szempontot mondunk az elején, amely rendkívül fontos a felépített ingatlanunk jövőjében. Döntsön mindenki saját belátása szerint.

2. szempont – Elhelyezkedés

A telekválasztás során tekintsük át, hogy a kinézett telek milyen távolságra fekszik munkahelyünktől, iskolától, üzletektől, tömegközlekedési eszközöktől. Vegyük figyelembe mennyit kell autóznunk naponta és hogy könnyen eljuthatunk-e a napi rutinjaink során a megszokott helyszínekre.

3. szempont – Tájolás

telekválasztás - tájolás

Télen a megfelelő benapozottsághoz – hogy energiát nyerjünk a napsugárzásból – törekednünk kell a ház minél több oldalának megfelelő – délkeleti, déli és délnyugati – tájolására. Egy későbbi pl. napelem rendszer felszerelésénél is a déli tájolású legnagyobb tetőfelület a legoptimálisabb.

4. szempont – Közművek

telekválasztás - közművek

Van-e a telek előtt – vagy legjobb esetben a telken – már vezetékes víz, szennyvíz, villamos közmű. Ha nincs, még a vétel előtt érdeklődjünk a bevezetés költségeiről a szolgáltatóktól. Ezek költségei jelentősen befolyásolhatják a telek kialkudott árát.

5. szempont – Szemétszállítás

telekválasztás - hulladék

Figyeljünk a szemétszállítási szolgáltatás meglétére is. A telekvásárlás előtt kérdezzük meg az önkorit, van-e szemétszállítás az utcában. Ha nincs, hol van legközelebb, hogy tisztában legyünk vele mennyire kell kihúznunk a kukánkat, vagy hová kell vinnünk majd a szemetünket.

6. szempont – Talajszerkezet

Személyes tapasztalat, hogy ritka az az építész tervező, aki már a tervezés előtt ajánlja a telek talajszerkezetének előzetes vizsgálatát. Már a tervek készítése előtt célszerű tudnunk milyen a telek földfelszín alatti részének szerkezete- Ez fontos telekválasztási szempont ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk a ház alapozási módszerének kiválasztásához. A talajmechanikai vizsgálat eredményeként talajvíz szintjéről is pontos adatokat kapunk. Ez egy pince tervezés miatt is elengedhetetlen.

Amire a telekválasztás szempontjai tekintetében szinte senki sem gondol!

7. szempont – Település rendezési, szabályzási terv

Ez egy olyan pont, amit szinte mindenki elfelejt megnézni a telekválasztáskor. Mielőtt megvennénk a telket, érdeklődjünk hivatalos levélben – erre a válasz is hivatalosan érkezik majd meg és ez nagyon fontos – a helyi önkormányzatnál az érvényes területrendezési tervről. Felmerülhet, hogy a kiválasztott telket szabályzási vonal érinti, ami jelentheti a terület beépítési korlátozását. Ezt pl. útszélesítéskor teszi meg az önkormányzat, azért hogy ne építhessék be a telek út felőli részét. Egy ilyen eset azonnal csökkentheti a telek árát, alkupozíciót jelent a vevő számára.

8. szempont – Beépíthetőség

A helyi önkormányzat általában rendeletben határozza meg, hogy adott településrészen milyen mértékben és hogyan (pl. : telekhatárra építhetünk-e, mekkora elő-, hátsó- és oldalkertet kell hagynunk) építhető be a telek. Érdemes minden részletet figyelembe venni az igényeink szempontjából.

9. szempont – Szomszédok

Ezt a szempontot sem kell igazán ragozni. Tudjuk, hogy egy vagy több rossz szomszéd nagyon is megkeserítheti az életünket.

A telekválasztás mint a fentiekből látjuk, nem egyszerű feladat. A felsoroltakat akár ki is egészíthetjük még további szempontokkal, amelyeket az alábbi videóban láthat a Kedves Olvasó.

Felhasznált képek forrása: pixabay.com

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Kristof
Kristof
1 éve

Közművek bekötésénél fontos szempont még a határidő, hogy mennyi időt vesz igénybe az adott közmű bekötése. Ez könnyen elhúzódhat, előfordulhat hogy hamarabb áll a ház, mint hogy víz vagy áram lenne bent..

1
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x