Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

penész a házban

Segítség! Penész a házban!

Néhány évvel ezelőtt a családi kupaktanács megvizsgálva a pénzügyi helyzetünket és átnézve a kiadásokat, arra a következtetésre jutott, hogy rendkívül magas a fűtési költségünk. Adva van egy 40 éve épült „kádár-kocka”. Utolsó frissítésen (renováláson) a nyolcvanas évek közepén esett át.

Mitől lehet penész a házban?

Nosza, adott a feladat: szigetelünk!!

Meg nyílászárót cserélünk, mivel már a belső ablakpárkányra tett plüss és egyéb szélfogók sem segítenek a „süvöltő” légmozgás megszüntetésében.

A lakásfelújítás, szigetelés, nyílászáró csere viszontagságait nem részletezem, csak egy részletet emelnék ki. Amikor a korszerű szigetelőanyagok és nyílászárók után néztem, felhívták a figyelmem arra, hogy érdemes lenne a szellőztetésről gondoskodnom.

Erre persze én is, mint minden „okos” rögtön rávágtam:

„Majd kinyitom az ablakot!”

Na, itt nagyot tévedtem. Évek múltán el kell ismernem, nem gondoltam végig a problémát…

Persze voltam annyira nyitott, hogy kértem néhány ajánlatot akkor szellőztetőrendszereket forgalmazó cégektől, de ahogy ez lenni szokott, én is sokalltam azt a költséget, amibe egy rendszer kerül, ezért úgy döntöttem nem valósítom meg ezt a beruházást.

Ma már – a tapasztalataim után – azt kell mondanom, ez hiba volt.

Megjelenik a penész a házban

A jelentős és látványos problémák már az első év őszén megjelentek. Ez pedig a penész volt.

A penész egy makacs és sokak által alulértékelt élőlény.

Nem fordítunk kellő figyelmet rá, legfőképpen arra, milyen egészségügyi kockázatot jelent és mennyire nehéz megszabadulni tőle, ha egyszer megjelent!

A penész ideális környezete: 60%-os relatív páratartalom és a 20-21 °C-os hőmérséklet. Ha ehhez párosul egy hideg felület, akkor kialakul a penészért felelős jelenség, a harmatpont.

Ez felelős azért, hogy a levegőből kondenzálódó pára megfelelő vizes felületet hozzon létre, ahol a levegőben természetes állapotban jelen levő spórákból alakul ki a penész.

Tehát:

szobahőmérséklet + magas páratartalom + hideg felület + spórák = penész a házban

A penészeknek, mintegy 80 faját ismerjük, közülük számos betegségek okozója lehet. A penész spórái a levegőbe jutva irritálják a légutakat és felelősek a gyermekkorban kialakuló Kruppos rohamokért és asztmáért. Esetenként allergiás jelenségek megjelenését is okozzák, nyálkahártya- és bőrirritációt váltanak ki.

Az utólagos védekezés jellemzően az okozat megszüntetésére koncentrál!

A felület lemosásával „eltüntetjük” a jelenséget. Erre számos „penészölő” készítmény beszerezhető üzletekből, internetről, illetve sok-sok praktikával is találkozhatunk ugyanitt. Mindezek sajnos csak a már megjelent penész időleges eltüntetésében jeleskednek. A kiváltó okokat sajnos nem szüntetik meg, ezért a jelenség minden ősszel visszatért nálam is.

A kiváltó okok közül a páraszint csökkentése is segíthet, ehhez „jobbnál-jobb” eszközöket lehet beszerezni olykor súlyos tízezrekért, de sajnos ezek sem sokat segítenek a valódi probléma megszüntetésében.

A kiváltó okok két fő eleme: a hideg felület és a meleg, párás levegő találkozása, illetve a másik fontos ok a légmozgás hiánya. Az aktív légmozgás – szellőzés – „szárító” hatása tud jelentősen segíteni a jelenség megszüntetésében.

Erre mondtam én is a „kinyitom az ablakot” megoldást. Igen ám, de…

Ez igen esetleges és korántsem tökéletes megoldás. Nem beszélve az energiaveszteségről, amit ugyebár az eredeti szándék szerint szerettünk volna elkerülni. Emlékeznek: szigetelés, nyílászárócsere.

Tehát néhány éves tapasztalatokra hivatkozva kijelenthetem: a penész győzött. Elbuktam a heroikus küzdelmet és el kell ismernem a szakemberek tudását, KELL a gépi szellőztetés, ha nem akarok minden évben ezreket fizetni a penészfoltok eltüntetéséért és néhány évente a teljes lakásfestésért. Összeadva a néhány év alatt elköltött pénzeket már bőven kifizettem egy középkategóriás hővisszanyerős szellőztetőgép árát az okozatok kezelésére.

A helyzet pikantériája, hogy ma már én is azon szakemberek köréhez tartozom, akik a szellőztetés fontosságát propagálják az építtetőknek. A szakmában megszerzett tudásom alapján két fontos tulajdonságát kell a problémákkal küzdők figyelmébe ajánlanom:

– az egyik a hővisszanyerés jelentősége és ezzel együtt a friss levegő biztosítása,

– a másik a páraszint kordában tartása, amit páravisszanyeréssel lehetséges valamilyen mértékben elérni.

Aki pedig konkrét árakra is kíváncsi, több gyártó készülékeiről és rendszereiről itt tájékozódhat.

írta: Molnár Attila

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x