Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

központi szellőztetés vs szagelszívó

Központi szellőztetés vs. konyhai szagelszívó

Nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy legyen vagy ne legyen konyhai szagelszívó beépítve az ingatlanba akkor, ha központi szellőztető rendszert is kiépítünk. Ez a rövid tájékoztató ennek a kérdésnek a megválaszolására hivatott.

Központi szellőztetés és/vagy szagelszívó

A központi szellőztető rendszer legintenzívebb elszívó ága éppen a konyhai, ennek a helyét úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy ne legyen közvetlenül a tűzhely felett, attól kb. 2 méter védőtávolságot kell tartani.

A szokásos tűzhely feletti szagelszívó léte vagy nem léte valóban mérlegelendő, ha központi szellőztetést is tervezünk az ingatlanunkba.

A konyhai levegőt a szabadtérbe kidobó elszívó beépítése semmiképpen sem javasolt, mert a központi szellőztetés működését, a légszállítás irányait felborítja.

Hogyan teszi ezt?

A központi szellőztetést úgy kell megtervezni, hogy amennyi elhasznált levegőt elszívunk a különböző helyiségekből (pl.: konyha, fürdő, mosókonyha), ugyanannyi friss levegőt szállítunk az épületbe azért, hogy meglegyen a légszállítás egyensúlya, ne okozzunk vákuumot vagy túlnyomást a lakótérben.

Ha a konyhai szagelszívó úgy kerül kiépítésre, hogy a levegőt a kültérbe dobja ki, akkor egy hermetikusan záró szelepet is kell ebbe az ágba beépíteni, ami üzemelésen kívüli időszakban hermetikus légzárást biztosít.

Ez azért sem javasolt, mert a szellőztető rendszer megfelelő működéséhez a már jól felépített légtömör épületünk homlokzatára ezzel egy újabb “lyukat” helyezünk el, továbbá egy hőhíd keletkezik a jól szigetelt homlokzaton. A kidobott levegős páraelszívó képes felborítani a központi szellőztető rendszer működési egyensúlyát, az elszívási pontokból (pl. a WC) visszaáramlás is előfordulhat az épület tiszta terei felé.

Akkor milyen konyhai szagelszívót építsünk be meglévő központi szellőztetés esetén?

Olyat, ami összefér a központi szellőztetővel, ez pedig a belső cirkulációval működő, a tűzhely felett elhelyezett aktívszén szűrős szagelszívó/zsírfogó. A legtöbb kereskedelemben kapható szagelszívó alkalmas erre a szénszűrős üzemre.

Mit tehetünk a konyhai szagok ellen csak a központi szellőztetővel?

Például főzéskor megemelhetjük a szellőztető gép fordulatszámát a nagyobb légszállítás érdekében.

A minőségi központi szellőztető gépek képesek olyan jel fogadására – turbó üzemmód – hogy egy jelzőgomb megnyomására megemelik a légszállítási mennyiséget, majd x idő múlva visszaállnak a beállított alacsonyabb fokozatra. Ilyen gomb lehet a lakásban több is, konyhában, fürdőben, WC-ben.

Ettől függetlenül a központi szellőztető gép kezelőjéről minden beállítás programozható. Ez a kezelő általában a nappaliban kerül elhelyezésre.

A Kardos Labor Kft. által forgalmazott ATREA típusú, passzívház PHI (Passivhaus Institut) minősített hővisszanyerős központi szellőztető gépek képesek megemelni gombnyomásra a légszállítási mennyiséget, majd automatikusan visszaállnak a beállított értékre.

Ha érdeklik az ilyen szellőztető gépek, keresse a Kardos Labor Kft-t emailen vagy telefonon: (papp.lili(kukac)kardoslabor(pont)hu, +36-1-402-0478).

További információk elérhetőek weboldalunkon is:

Hővisszanyerős szellőztető ára – ATREA Duplex Easy sorozat

Borítókép: pixabay.com

Subscribe
Visszajelzés
guest
4 hozzászólás
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Andor
Andor
3 éve

Mért ír cikket aki nem ért hozzá??? Simán berakható a konyhai elszívó, sőt, sokkal inkább javasolt, mint az aktívszenes keringtetős változat. A légutánpótlás külön megoldható, de a központi rendszerre is rá tud szívni.

Kardos Ferenc
3 éve
Reply to  Andor

Andortól arra is választ várunk, hogyan oldja meg a Blower-door tesztnek való megfelelést. A központi rendszerről való “rászívást” szeretnénk éppen elkerülni, nem volna célszerű az elszívóágak áramlásának – pl. fürdőszoba és WC-k – visszafordítása.

pgabor
pgabor
3 éve
Reply to  Kardos Ferenc

Iszonyat egyszerű: arra az 1-2 órára, amíg megy a páraelszívó a konyhában, ki kell kapcsolni a központi szellőzőt. A főzés alatt keletkező zsíros gőzt semmiképpen sem engedném a szellőztető rendszer elszívó ágával elszívatni, célszerű azt a lehető legrövidebb úton kidobni a szabadba. A végén pedig, ha már az effektív gőzképződés megszűnik, a szagelszívót lekapcsoljuk, és a szellőztetőt pedig újra elindítjuk. Ennyi.

4
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x