Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

hővisszanyerős szellőztető

A központi hővisszanyerős szellőztető gép tulajdonságai – 1. rész

Egyik előző bejegyzésünkben – amit ide kattintva olvashat – általánosságban mutattuk be a hővisszanyerős szellőztető rendszert, annak fontosságát, működését. Most nézzük meg milyenek egy jó minőségű központi hővisszanyerős szellőztető gép ismérvei.

A minőségi központi hővisszanyerős szellőztető gép ismérvei

Néhány évvel ezelőtt ha megkérdezték az érdeklődők milyen az a központi szellőztető gép amit érdemes megvenniük, mit ajánlunk, egyszerű volt a válasz: legyen PHI (Passivhaus Institut) minősítése.

Rövid magyarázat a Passivhaus Institut-ról:

A Passzív Ház Intézetet (PHI) egy független kutatóintézet, 1996-ban alapította dr. Wolfgang Feist. A passzív ház koncepció kidolgozását döntően a PHI alakította: Az első demonstrációs projektben (Passive House Darmstadt-Kranichstein, 1990) egy rendszeresen lakott lakóépületet terveztek, építettek 10 kWh / (m²a) alatti fűtőenergia-fogyasztás mellett.

Az intézet jelenleg nemzetközi vezetői pozíciót tölt be az építési koncepciók, épületelemek, tervezési eszközök kutatásában és fejlesztésében, valamint az energiahatékony épületek validálásában.

forrás: passiv.de

A legjobb központi hővisszanyerős szellőztető gépek listája

Csak kevés, jobb minőségű gépnek volt ilyen certifikátja, mivel a PHI a szigorúbb – kevésbé piacos adatokat eredményező – mérési metódust használja.

Akkor ez a módszer működött, mostanra a minősített gépek táblázata 217 sort tartalmaz, amely eléréshez kattintson az alábbi linkre (megjegyzés: a lista természetesen változhat):

https://database.passivehouse.com/

Ez már a bőség zavara, 88 %-os hatásfokú szellőztető gépből pl. 20 darab van.

De hogyan minősíti többek között a szellőztető gépeket is a PHI?

Egy passzív házba magas minőségű alkatrészek szükségesek: szuperszigetelt ablakkeretek, rendkívül hatékony szellőztető egységek, hőhíd nélküli csatlakozások, üvegezés, amely lehetővé teszi a napenergia hatékony felhasználását az épületen belül, kompakt hőszivattyú egységek, stb…

A tanúsított passzív házhoz megfelelő termékek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék és összehasonlítsák az egyes termékek releváns paramétereit.

A Passive House Institute megfogalmazta a gyakorlat-orientált, könnyen ellenőrizhető és egyértelműen azonosítható kritériumokat. Ezek a kritériumok két kategórián alapulnak:

  • egészség és élet komfort („komfort kritériumok”) és
  • az energiamérleg a gyakorlatban („energiakritériumok”).

Ahol lehetséges, megfogalmazták az éghajlattól független kritériumokat, de ez általában kevésbé érthető a felhasználó számára, ezért határoztak meg kritériumokat a meghatározott éghajlati övezetekre is.

Valamennyi kritérium mérhető mennyiségek felhasználásával fejezhető ki, és megállapított módszerekkel tesztelhető. A megfelelő termékeknek az energiamérlegre, valamint a kényelem meghatározására vonatkozó konkrét értékeit a tanúsítvány megadta.

A konkrét értékeket úgy határozzák meg, hogy valóban jellemzőek legyenek az épített passzív házban lévő alkatrészek viselkedésére.

forrás: passivehouse.com

Passzív ház minősített hővisszanyerős szellőztető gépek listájából részlet

központi szellőztetőgép

Akkor most hogyan kellene kiválasztani a legalkalmasabbat az elég széles passzív ház minősített kínálatból?

Erről szól a következő bejegyzésünk, amit ide kattintva olvashat.

Kíváncsi a Kardos Labor Kft. által forgalmazott PHI minősített központi hővisszanyerős szellőztető gépekre?

Ha igen, kattintson ide a megtekintésért!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x