Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

hővisszanyerős szellőztető

Hővisszanyerős szellőztető – szellőzés okosan por és pollenek nélkül

A korszerű építési technológiák, módszerek eredménye egy rendkívül légtömör épület. Tőlünk megtudhatod mennyire pozitív egy lakóházban például a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Fontos egy szellőztető rendszer megléte?

A modern fa és műanyag nyílászárók miatt ma már nem jut a helyiségekbe természetes módon friss levegő. Az ablakok nyitása nem elegendő a megfelelő mennyiségű levegő bejuttatására, amely fűtési idényben energetikailag rendkívül pazarló is.

A szellőztető rendszer alkalmas arra, hogy biztosítsa a szükséges friss levegőt és eltávolítsa az elhasználtat. Ezen felül gondoskodik a páratartalom megfelelő mértékéről, valamint a levegő megszűrésével megakadályozza a pollenek és a por bejutását az épületbe.

Hővisszanyerős szellőztető működésénél nincs ilyen ablaküveg az épületen belül.

Nézzük a hővisszanyerős szellőztető tulajdonságait, működését

A hővisszanyerős szellőztető rendszer legfontosabb eleme a központi légkezelő berendezés. Ebben két ventilátor dolgozik, az egyik az épületből elszívott elhasznált levegőt egy hőcserélőn áramoltatja át mielőtt az épületet elhagyná. A berendezés másik ventilátora az épületen kívüli friss levegőt szintén ebbe a hőcserélőbe szívja be, így a két különböző hőmérsékletű levegő közvetlenül egymás mellett halad el, ezért a hőmérséklet különbségük kiegyenlítődik. Tehát a hidegebb felmelegszik, a melegebb lehűl. Ha kint hidegebb van, a benti melegebb levegő előmelegíti azt az épületbe kerülése előtt.

Így télen előfűthetjük a kinti hideg levegőt, amivel fűtési energiát spórolhatunk meg.

Egy hővisszanyerős szellőztető használatával fűtési energiát spórolhatunk meg, de ez a megtakarítás a fontossági sorrendben a 4-5. helyre szorul.

A hővisszanyerős szellőztető pozitív hatásai

Nézzük az energiaspórolás mellett mit is adhat még nekünk ha hővisszanyerős szellőztetőt építünk ki az ingatlanunkban:

  • A beltér pollenmentessége az allergiások számára biztosítja a nyári időszakban a tünetmentességet, legalább a lakáson belül.
  • A fűtési idényben a környező épületek fűtéséből származó szagterhelés és egészségre káros, meghatározhatatlan összetételű füstgázterhelés aktívszén előszűrővel központilag kizárható az épületből.
  • A kültér zajai sem kerülnek be az épületbe (kakas, kutya, vonat, repülőgép, építkezések és a közlekedés hangterhelése).
  • A passzívhűtés lehetősége (hajnali friss hűvösség beengedése hővisszanyerés nélkül).

A következő bejegyzésben megmutatjuk, hogyan válasszunk hővisszanyerős szellőztető gépet.

A bejegyzés megtekintéséért kattintson ide.

Érdekli milyen szellőztető rendszereket forgalmazunk? Kattintson a képre a jobb oldalon >>

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x