Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

hővisszanyerős szellőztető karbantartása

Hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartása

Mivel a központi szellőztető berendezések – és ma már ezek közül is leginkább a hővisszanyerős szellőztető rendszerek – egyre nagyobb szerepet vállalnak a családi házas építkezésekben, beszélnünk kell azok karbantartásainál felmerülő feladatokról is. Tájékoztató poszt arról, milyen is egy hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartása.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartás – Alapok

A szellőztető rendszerek karbantartásával kapcsolatos tájékoztatást a kereskedők zöme, vásárláskor elintézi egy „néha cserélni kell benne a szűrőt” kijelentéssel, letudva ezzel a válláról minden további felelősséget. Jobb esetben! Rosszabb esetben csak simán elfelejt megemlíteni néhány kellemetlen paramétert. Hiszen mindenki a saját lovát dicséri.

Gondoljunk a karbantartásra már a hővisszanyerős szellőztető rendszer vásárlásakor

A hővisszanyerős szellőztető berendezés kiválasztásánál sok szempontot vehetünk figyelembe. A vásárlók jelentős része az ár, mások az elérhető extrák alapján választ. Szempont lehet az épületfelügyeletre csatlakoztathatóság, a CO2, páratartalom érzékelő, esetleg a gyártó/márkanév megbízhatósága.

Ami egyetlen alkalommal sem kerül szóba, az a karbantartás költségeinek részletezése és gyakorisága!

Nézzük tehát azokat a terheket, amik a felhasználóra várnak a hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartáskor:

Szűrők cseréje

Viszonylag egyszerűnek tűnő kérdés, erről általában szó is esik. Nem esik szó viszont arról, hogy mennyi lenne ennek a költsége! És lássuk be, mióta Gillette feltalálta az eldobható kiegészítőket, ez sem kis üzlet a kereskedőnek. Előfordulhat, hogy a vásárláskor jó áron adott berendezés, néhány éven belül nem is olyan jó végső árral büszkélkedhet.

A lehetőségeink:

Jó nagy szórással tudunk számolni a szűrők tekintetében. Van gyártó, akinek a gyári szűrőbetét ára eléri, sőt meghaladja a 16.000,- forintot. És van, aki párszáz forintért kínál megoldást. Ebből elsőre látszik, nagyon nem mindegy a szellőztető rendszer választáskor milyen adatokat veszünk figyelembe.

szellőztető rendszer szűrőbetét
Így néz ki a szellőztető rendszer előszűrő betét, amikor 2-3 évig nem cseréljük

Nem mindegy a szűrők/alkatrészek elérhetősége sem. A forgalmazó cégek jelentős része semmilyen néven nevezhető szakszervizt nem tart fenn. A tulajdonosnak kell a garanciális hibákat kezelnie. Ha még megvan a kereskedő, és ha a szerelő, aki hajlandó le és felszerelni majd a berendezést.

A szűrőcserék időszakosan elvégzendő feladatok. És bizony jó lenne, ha tudnánk mikor kell elvégezni. Vannak gépek, amik jelzik ennek szükségességét a felhasználónak, aki szerencsés esetben a jelzést észre is veszi. Más gépek erre nem képesek. Itt sincs olyan nagy baj, mert ez aránylag könnyen elvégezhető feladat, de mindenkinek saját csereperiódus alapján kell vele számolnia.

A város szélén mezőgazdasági terület mellett lakók, aratás, tárcsázás, stb. után már aznap állhatnak is neki a szűrőcserének. Két ilyen munkavégzés között cserébe viszont a vidéki jó levegő hatásait élvezik. Nem számítva bele a téli, “gumicsizmával fűt a fél falu” jelenséget, mely nagy kihívások elé állítja mind a hővisszanyerős szellőztető berendezésünket, mind a légzőszerveinket.

atrea duplex easy 300 szűrőbetét atrea duplex easy 300 szűrőbetét

A fotókon egyik vidéki megyeszékhely belvárosi területén működő ATREA Duplex Easy 300 típusú hővisszanyerős szellőztető gép szűrőbetét párosát látja. A képek felső részén a használt, alsó részén az új betét látható. A cserét 6 hónap – tavasztól őszig tartó – időszakos működés után hajtottuk végre. 

Hővisszanyerős szellőztető gép szűrőcsere a belvárosi területeken

A belvárosi felhasználó azt fogja tapasztalni, hogy a szűrők egyenletesen, de igen sűrűn cserélendők. Nála kevesebb az élettartam ingadozás. Napra pontosan meg lehet határozni a csereperiódust.

Vannak az aktívszenes szűrővel rendelkező hővisszanyerős szellőztető gépek. Sok más előnyük mellett, a lerakódott kosz a szűrőn nem látszik szemmel láthatóan. Az ilyen szűrőkhöz feltétlen szükséges valamilyen, akár utólag is felszerelt jelzőberendezés, mely figyelmeztet a feladat aktualitására.

Ugyanez érvényes az allergiások által kedvelt un. HEPA szűrőkre. Ezek a szűrők valóban lehetővé teszik az éjszakai alvást és a lakáson belüli értelmes életet. De ezek eltömődése lényegesen hamarább bekövetkezik, és szemmel ez sem érzékelhető. Egyes HEPA szűrők moshatók ugyan, de ez még nem jelenti azt, hogy a cseréjük elhanyagolható.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartása – És mi van a szűrőcsere után?

Jó esetben megvolt a szűrőcsere, mindenki mehetne dolgára. Mondhatnánk, ha nem tudnánk, ezzel még messze nincs minden készen.

Hővisszanyerős szellőztető gép hőcserélőjének tisztítása

A hővisszanyerős szellőztető gép lelke egy lemezes levegő-levegő hőcserélő. Az „entalpiás” verzió esetén mindkét része az év nagy szakaszában vízben úszik. Amivel nincs is semmi baj, mert erre fel lett készítve. Cserébe itt a flóra és a fauna egyes elemei megtelepednek, és az igen nagy jólétben el is szaporodnak. Ezért, rendet vágva közöttük, a tavaszi időszak elején legalább, de lehetőség szerint évente kétszer fertőtleníteni kell a hőcserélőt.

Entalpiás hőcserélő van a szellőztető gépben?

Ha entalpiás hőcserélőnk van, akkor a hőcserélő tisztítási periódusa évente négy alkalom, amennyiben nem kívánjuk megosztani életterünket az indokoltnál több gombával, és egyéb ostorossal/baktériummal.

A hőcserélő fertőtlenítésének periódusa kitolható, ha már a bejövő levegőt valamilyen módon sterilizáljuk. Erre az egyetlen megoldás ismereteink szerint az ultraviola fény. Az ultraviola fény az élő szervezetekre káros hatású, és elpusztítja a rajta keresztül haladó levegőben lévő csírákat. Nagyon fontos, hogy a lámpa, mely a fényt kibocsájtja, ózonmentesen tegye, mert az ózont felhasználjuk a légcsatorna tisztítására, de az épület semmiképpen nem lehet lakott ilyenkor.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer karbantartása – Ventilátorok is vannak!

Ha már kint van a hőcserélő, érdemes egy pillantást vetni a két ventilátorra és a „bypass” szelep mozgató mechanikájára. A ventilátorra lerakódó por rontja annak kiegyensúlyozottságát, és ezzel növeli a kibocsájtott zajt, végső esetben a csapágyazás tönkremeneteléhez vezethet.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer tisztítása – Légcsatorna

Tapasztalatok szerint a légcsatorna hálózat tisztítása a fentiek betartása esetén öt évente elegendő. Ennek elvégzésére azonban a rendszer kiépítésekor szükséges tisztító nyílásokat elhelyezni a csőszakaszokban. A légcsatorna rendszer tisztítása nem végezhető el otthoni szerszámokkal. Ehhez erre szakosodott vállalkozóra van szükség. Ők egy kamerával felszerelt forgó kefés berendezéssel, ki tudják tisztítani a csöveket. Ha ez nem lehetséges, vannak még elfogadott megoldások, de ami a legfontosabb, mindig kérjünk előtte-utána felvételeket. Ugyanis a munkavégzés eredménye kívülről nem látható.

írta: Szlávik Gábor – Kardos Labor Kft.

Amennyiben érdeklődik a szellőztető rendszerekről, illetve azok karbantartásáról, ingyenes konzultáció miatt keresse a Kardos Labor Kft-t! A Kardos Labor Kft. elérhetőségeiért kattintson ide, cégünk által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető gépek árairól ide kattintva tájékozódhat.

Borítókép: Megvalósított hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítés közben – Kardos Labor Kft.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x