Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

hővisszanyerős szellőztető gép

Hővisszanyerős szellőztető gép tulajdonságai – 2. rész

Egyik előző a hogyan válasszunk központi szellőztető gépet című posztunkban bemutattuk milyen tulajdonságaikról ismerhetjük meg a minőségi központi hővisszanyerős szellőztető gépeket, most lássuk hogyan válasszuk ki azok közül a számunkra legjobbat.

A minőségi hővisszanyerős szellőztető gép tulajdonságai

A korábbi feltételek sorban kiestek a választási palettáról:

  • Legyen a gép EC motoros (EC = Electronically Commutated). Ma már csak ilyen motorokkal jelennek meg a készülékek.
  • Legyen a berendezésben automatikus By-pass (hővisszanyerő elkerülés). Ez nyáron szükséges, a reggeli hűvösség beengedése érdekében. Gyakorlatilag ez is alapfelszereltséggé vált 2018-ban.

Akkor mégis minek az alapján válasszon az elbizonytalanodott vásárló központi hővisszanyerős szellőztető gépet?

A hővisszanyerős szellőztető gép tulajdonságai közül négy főbb szempontot szoktunk javasolni:

  1. Nézzük meg a készülékek árát, ez nem új szempont, legyen ez az első helyen.

A szellőztető gépek árai nagyon eltérők, pláne a hővisszanyerős és passzív ház minősített gépeké. Tapasztalataink szerint a forgalmazók a legtöbb esetben nem tüntetik fel tájékoztatóikban az esetleges minősítést, ami alapján gyanakodjunk arra, hogy a kiválasztott gép valószínűleg nem passzív ház minősített. Arról, hogy a kinézett szellőztető gép valóban passzív ház minősített-e, ezen a linken tájékozódhat. Természetesen attól, hogy egy gép nem PHI minősített még lehet nagyon jó és működhet megfelelően. Javasolt minden esetben a gép forgalmazójától a lehető legtöbb információt begyűjteni az ajánlott szellőztető gépről, hogy később a működés során már ne érjenek bennünket nem várt meglepetések.

1. Nézzük meg, hány év teljes körű garanciát adnak a készülékhez?

A teljes körű garancia nagyon fontos egy ilyen berendezés esetében. A legfontosabb, hogy a garancia érintse a szellőztető gépben működő ventilátorokat és egyéb tartozékokat (például a beltéri kijelző és működési módokat beállító egységet).

2. Nézzük meg, mennyibe kerül a készülékhez egy szűrőgarnitúra, hiszen évente 2-4-szer ez a kiadás megjelenik, mint egy éves adó a jövőben.

Meglepő lesz, de nagyságrendi különbségekkel fogunk találkozni, az extraprofit gyakran itt van elrejtve. A példa kedvéért a Kardos Labor Kft. által forgalmazott ATREA típusú, passzív ház  minősített, központi hővisszanyerős szellőztető gépekhez tartozó éves szűrőgarnitúra – évi két cserével számolva – néhány ezer forintos tétel, ezzel ellentétben forgalomban van olyan szintén passzív ház minősített szellőztető gép a piacon, amelyhez egy szűrőbetét garnitúra ára meghaladja a 15.000,- forintot. Ilyen vagy ettől nagyobb mértékű különbségekre kell felkészülni.

3. Nézzük meg, tartalmazza-e a készülék ára a fali kezelőegységet, vagy külön kell megvásárolni.

Ez is nagyon fontos elem, amikor információkat kérünk egy szellőztető gépről. Ennél a paraméternél is érhetnek bennünket meglepetések, ha nem vagyunk már a kiválasztásnál körültekintőek.

Még egy kérdés merül fel gyakran egy hővisszanyerős szellőztető gép kiválasztásánál:

A gép entalpiás legyen vagy sem?

Erről szól következő bejegyzésünk, amit ide kattintva olvashat.

Kíváncsi a Kardos Labor Kft. által forgalmazott PHI minősített központi hővisszanyerős szellőztető gépekre?

Ha igen, kattintson ide a megtekintésért!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x