Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

házfelújítás

Házfelújítás – Mikor kell felújítani?

A lakás vagy a ház, amelyben élünk (vagy nyaralunk) időnként megkívánja, hogy az elhasználódott felületeket, elemeket lecseréljük. Sok esetben egy teljes rekonstrukciót kell végrehajtani ahhoz, hogy az épület eredeti formáját “visszanyerje”.

Házfelújítás – Családi ház

A családi ház felújítása azonban nem csak az eredeti állapot visszaállítására ad lehetőséget, bár a korábbi években jellemzően a fenti igény volt a felújítások kiinduló pontja, illetve gyakran a bővítés, átalakítás igénye “hozta magával” a korszerűsítést.

Manapság kifejezett igény, sőt, előírás is az épületek energetikai korszerűsítése, amely egy új ok arra, hogy felülvizsgáljuk meglévő otthonunk állapotát.

A meglévő épület felújításának előnye, hogy már van kiindulási alap, megvannak a keretek, amely lerövidíti az tervezési szakaszt – azonban ez egyben nehézsége is lehet a beruházásnak.

Ebben szeretnénk segíteni, hogy olyan módját válassza a korszerűsítésnek, amely mind komfortban, mind az ár-érték arányban kielégíti a család igényeit és hosszú időre szükségtelenné teszi az utómunkálatokat.

Mivel kezdjem? A házfelújítás első lépései

A legelső és egyben legnehezebb kérdés, hogy MIT újítsunk fel a meglévő ingatlanon?

Onnan érdemes indulni, hogy mi a beruházás célja.

Ez nagyon egyszerűen hangzik, de sokszor nehezen megfogható, ezért mi a “probléma-orientált” megközelítést szoktuk alkalmazni.

Egy házfelújítás céljai

Ilyen például, amikor egy új családtaggal bővül a lakók száma. Újszülött érkezik, esetleg idős szülő, akinek az igényei, az életmódja, esetleg a gondozása szükségessé teszi, hogy az épületet átalakítsuk, felújítsuk. Ez egy adott helyzet, nem probléma, hanem általában öröm, azonban ennek következménye lesz a megoldandó feladat – például megemelkedik a használati melegvíz igény, egyes helységekben a korábbinál magasabb hőmérsékletet kell biztosítani, de szükséges lehet például a padlózat vagy szaniter cseréje is a megváltozott használat miatt.

Másik, napjainkban nagyon jellemző eset, hogy a meglévő épület korszerűtlen energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, melynek folytán a komfort szintje és az üzemeltetés költségei egyre távolodnak egymástól. Ilyen alkalmakkor találkozunk a következő mondatokkal:

“Magas a rezsiköltségünk, alig tudjuk kifűteni a házat” vagy “Villanybojlert használunk, de az utoljára hazaérkező családtagnak nem marad melegvíz”, “Párás a levegő, a nagymama szobájában elkezdett penészedni a fal” (a penészről szóló blogbejegyzésünk egyébként itt olvasható).

Az Energiatudatos Családi Otthon Csoport nevéhez híven az energetikai megoldásokban gondolkodik. A jó hír az, hogy gyakran ezek egybevágnak a megvalósítható beruházások közül a leginkább ajánlott korszerűsítésekkel.

Mi úgy gondoljuk, egy korszerűsítés nem feltétlen drága berendezéseket és megoldásokat jelent. Mindig olyan egyedi, a helyszínre szabott megoldást keresünk, amely a beruházás költségeit alacsonyan tartja, miközben a legoptimálisabb műszaki tartalmat adja.

Fontos tudni, hogy az épületgépészet szakma sok szereplője az energia előállítási költségét próbálja meg alacsonyan tartani (ld. napelemek népszerűsége), de az ugyanolyan fontos energia megtartásban kevésbé gondolkodnak a felújítók.

Kiemelkedően fontos szempont még, hogy az energiatakarékos megoldások betervezésénél a bekerülési és az üzemeltetési költségekről (megtakarításokról) csak EGYÜTT szabad gondolkodni!

Nem tud dönteni a felújítás menetéről? Információkra van szükséges a mai korszerű gépészeti technológiákról? Keressen bennünket! A Kardos Labor Kft. minden csütörtökön INGYENES konzultációt tart gépészeti témában! A részletekért kattintson ide.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x