Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

geotermikus talajszondás hőszivattyú működése

Geotermikus talajszondás hőszivattyú működése

Korábban írtunk egy rövid posztot a hőszivattyú működéséről, most nézzük, hogy a geotermikus talajszondás hőszivattyú működése mennyivel másabb ennél.

A geotermikus talajszondás hőszivattyú működése egyszerűen

A geotermikus energia hasznosítását talán úgy érthetjük meg a legegyszerűbben ha áttekintjük, hogyan működik egy talajhőt hasznosító, más néven geotermikus hőszivattyú.

Korábbi bejegyzésünkből látható, a hőszivattyú is úgy dolgozik mint egy hűtőszekrény, csak éppen fordítva. A hűtő a belerakott ételből vonja el a hőt és másik helyre szállítva adja azt le magasabb hőmérsékleten egy másik közegnek, ebben az esetben a beltéri levegőnek. A geotermikus energiaforrást (talajhőt) használó geotermikus hőszivattyú a talajból veszi el a hőt és adja azt át az épületbe beépített felületi hőleadóknak, amelyek lehetnek padló, fal- vagy mennyezetfűtés elemek. Radiátor nem javasolt hőleadó a hőszivattyúk esetében (így a geotermikus hőszivattyúnál sem), mivel azok nem működnek hatékonyan alacsony hőmérsékletű fűtővíz esetén. Márpedig a hőszivattyú fűtéskor a gázkazános rendszerekhez képest alacsony hőfokú fűtővizet állít elő. Ennek értéke nem haladja meg a 30-35 Celsius-fokot. Egy radiátor ilyen hőmérséklet esetén nem ad le a helyiség felfűtéséhez elegendő hőmennyiséget.

Függőleges (vertikális) talajszonda működése

Ebben az esetben a talajhő függőleges – vertikális – szondán keresztül jut el a hőszivattyúhoz. A szonda egy maximum 200 m2-es családi ház esetén kb. 20-120 méter közötti mélységre kerül lefúrásra a talajba, attól függően, mekkora az épület hőenergia szükséglete. Ezt korrekt gépészeti számításokkal kell meghatározni.

A talajszonda nem más, mint egy műanyag csőpár, amit leeresztenek a talajba, a tervek szerint meghatározott és kifúrt mélységig.

geotermikus hőszivattyú - rehau talajszonda vég
Talajhőszonda (Rehau) forrás: rehau.com

A talajszonda fúrását ugyanúgy kell elképzelni, mint amikor kutat furatunk a kertünkbe. A furatba leeresztett csőpár végére egy visszafordító idom van felszerelve a megfelelő folyadékáramlás miatt, ez a rész kerül a furat aljára. A csövekben áramoltatjuk a fűtési rendszerbe töltött fagyálló folyadékot. Egy szivattyú áramoltatja a folyadékot az egyik csövön le a másikon pedig vissza, így veszi át a fagyálló közeg a talaj hőmérsékletét.

Talajkollektor működése

A geotermikus hőszivattyú működéséhez szükséges másik talajhő forrás lehet a horizontális talajkollektor.

Ez a talajban 1,5 és 3 méter közötti mélységre vízszintesen lehelyezett műanyag “csőkígyót” jelent.

talajkollektor - horizontális talajszonda
Lefektetett talajkollektor
forrás: energiakulcs.hu

Geotermikus talajszondás hőszivattyú működése – Primer és szekunder kör

A geotermikus – talajszondás – hőszivattyú működése során megkülönböztetünk primer és szekunder köröket. Primer kör a szondakör, amely a talajban elhelyezett csőrendszer a hőszivattyúig. Szekunder körnek a hőszivattyútól a felületi hőleadókig – és onnan vissza – tartó kört nevezik. A primer körrel begyűjtjük a talajhőt, a szekunderrel leadjuk azt a felületfűtéseken keresztül a ház különböző helyiségeibe.

Kérdése van a geotermikus – talajszondás – hőszivattyú kiépítéséről? Keresse a Kardos Labor Kft-t! Elérhetőségeinkért látogassa meg a kardoslabor.hu/kapcsolat címen elérhető kapcsolati oldalunkat!

Borítókép: hpsirac.com

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Mezei Béla
1 éve

Kedves cikkíró! Ez mind nagyon jól hangzik. Egy levegő-víz berendezésnél, ha a gép árát nem tekintjük, egy beszerelési és beüzemelési ktg. kb 100-400e ft között általában kivitelezhető. Ha csak a szondák, vagy a talajkollektor miatti többlet költségeket nézem (fúrás, szondák, földmunka, fagyálló, stb…) ez már többszöröse. Mikor fog ez megtérűlni? Aztán, miért csak 30-35C fokos vizzel számolhatunk? Ez azért elég alacsonynak tűnik, ha azt vesszük, hogy az emberi testhő 36. Mitől fogom így melegnek érezni a felületet? Egy levegő-víz simán tud még jó COP (nem 4.7) mellett is 40-45C fokot, de HMV-t is 3-as körűl! A szonda tartossága miatt gondolom… Részletek »

1
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x