Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

geotermikus hőszivattyús rendszer engedélyezése

Geotermikus hőszivattyús rendszer engedélyzése

Hazánkban egyre népszerűbbek a hőszivattyúk, de nagyon kevés a konkrét információ róluk. Kevesen tudják például, hogy 2017-től minden geotermikus hőszivattyús rendszer telepítése bejelentés- vagy engedélyköteles.

Hogyan kezdjük a geotermikus hőszivattyús rendszer engedélyezését?

Amennyiben új ingatlanunkba felmerül a geotermikus hőszivattyú beépítésének gondolata, a legjobb, ha keresünk egy olyan vállalkozást, amely több éves tapasztalatokkal, egyértelmű referenciákkal rendelkezik az ilyen rendszerek tervezése, kivitelezése terén.

Ha megtaláltuk a megfelelő vállalkozást informálódjunk a rendszer jellemzőiről, a tervezéshez, kivitelezéshez szükséges anyagokról, szolgáltatásokról, megoldandó feladatokról, szükséges telekméretről.

Minden geotermikus hőszivattyús rendszer telepítése bejelentéshez vagy engedélyhez kötött. A függőleges zárt (vízkivétellel nem járó) földhőszonda telepítése érdekében végzendő fúrás Bányakapitánysági engedélyhez kötött. A talajvizek/rétegvizek védelme az előírások között prioritást élvez.

A nyitott vízkút páros geotermikus rendszer létesítése is engedélyhez kötött, az illetékes vízügyi hatósághoz kell benyújtani az engedélyezési tervdokumentációt. A nyitott kútpáros rendszer engedélyezési eljárásának elindítása előtt célszerű az illetékes hatósággal előzetes egyeztetést végezni a tervezőnek.

Geotermikus hőszivattyús rendszer függőleges zárt földhőszonda alkalmazásával

A zárt rendszerek engedélyezését két részre lehet osztani.

A 120 méter mélységet el nem érő fúrások esetében bejelentési kötelezettség van, de nem kell fizetni eljárási díjat és nincs elektronikus napló (bányászati e-napló) vezetési kötelezettség.

A 120 méter mélységet meghaladó fúrások esetében a fúrások kivitelezése előtt létesítési/építési engedélyt kell kérni.

A munkákat a bányászati e-naplóban kell vezetni. Fontos, hogy a munkálatokat megfelelő végzettségű felelős műszaki vezetőnek kell igazolnia.

A munkák befejeztével és a hőszivattyús rendszer használatbavétele előtt használatbavételi/üzemeltetési engedélyt kell kérni. Mind a létesítési, mind a használatbavételi engedélynél fizetni kell eljárási díjat.

Következő posztunkban bemutatjuk a geotermikus hőszivattyús rendszerek engedélyezéséről szóló jogszabályokat.

A bejegyzés Tóth László okl. geológus, geotermikus szakmérnök közreműködésével készült.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Raffay Zoltán
Raffay Zoltán
1 éve

Olvastam valahol, hogy 2020. január 1.-től nem szükséges építési engedély 20m fúrás felett sem, erről tudnak valamit?

2
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x