Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

geotermikus fűtés mennyibe kerül

Geotermikus fűtés – Mennyibe kerül?

A geotermikus fűtésről olvasva az Interneten elsősorban azt látjuk, hogy aki ezután érdeklődik a rendszer leendő fenntartási költségére kíváncsi, de erről nem igazán kap konkrét információkat. Fontos kérdés a beruházás előtt, hogy a geotermikus fűtés mennyibe kerül.

Ezt a hiányzó elemet szeretnénk pótolni ezzel a poszttal, amelyben geotermikus hőszivattyút Energiakulcs® gépészeti rendszerünkkel együtt használó ügyfelünk írta le, mennyibe is kerül nekik éves szinten a geotermikus fűtés, hűtés és a folyamatos gépi szellőztetés.

2018. márciusától 2019. márciusáig figyelte az áramfogyasztásukat és számolta ki mennyibe került a geotermikus fűtés, hűtés, használati meleg víz (HMV) előállítása, a teljes rendszer hidraulikus, elektromos vezérlése, egy hővisszanyerős központi szellőztető gép napi 24 órás üzemével együtt.

Geotermikus fűtés – Ilyen házat fűtünk geotermikus hőszivattyúval – Mennyibe kerül?

“Házunkat geotermikus fűtés rendszerrel terveztettük és építettük meg, amely vezérlését – amelybe beletartozik a hővisszanyerős szellőztető rendszeren keresztül beszívott friss levegő téli előfűtése és nyári előhűtése is – az Energiakulcs® rendszer végzi. A megújuló energiaforrás felhasználása mellett fontos volt számunkra, hogy a házba folyamatos szellőztetéssel tiszta, friss levegőt juttassunk be.

A ház fűtött alapterülete 150 m2 két szinten.

A gépészeti kiviteli tervek alapján a földszinten a nappali területén kb. 10 %-os mértékben építettünk ki padlófűtést, mert elsősorban mennyezeti hőleadókkal fűtünk és hűtünk, ami a monolit födémben került kiépítésre. A magasabb hőmérsékletet – 23-24 °C – igénylő fürdő helyiségekben padló- és mennyezetfűtés együtt épült ki.

geotermikus fűtés mennyibe kerül
Monolit vasbeton födémbe szerelt felületi hőleadók és hővisszanyerős szellőztető rendszer csőszakaszok

A felső szinten a szobákba csak mennyezetfűtés került be, könnyűszerkezetes rendszerlemezes megoldással.

geotermikus fűtés
Rendszerlemezes felületi hőleadó

Az emeleti vizes helyiségekben és mosókonyhában csak padlófűtés van kiépítve.

Az épületben nincs más kiegészítő fűtés – pl.: kandalló, elektromos fűtőszőnyeg, stb. – kiépítve. Havaria esetére van beépítve egy elektromos vészfűtőegység, amely még sosem volt használva, a hőszivattyú üzemképtelenné válása esetén lehet rá szükség, helyettesítő hőtermelő HMV és fűtés üzemben.

Az üzemre tekintettel nagyon fontos adatok a vizsgált időszakban:

  • HMV beállított hőmérséklete 45 °C. Amennyiben a tárolóban a vízhőmérséklet 3 °C-kal csökken, akkor kapcsol be és fűti vissza a HMV-t a hőszivattyú a beállított maximális hőmérsékletre;
  • Belső térben beállított hőmérséklet 21,2 °C. A hőszivattyú akkor kapcsolt be, amikor a beállított érték 21 °C-ra csökkent. A felfűtés során a beállított hőmérséklet fölé 21,4 °C-ra emelte a hőszivattyú a belső hőmérsékletet;
  • Nyári időszak belső hőmérséklete 25 °C volt.

A teljes gépészeti rendszer üzemeltetésére megkértük az áramszolgáltatótól a H kedvezményes áramtarifát, amely díja fűtési szezonban október 15. és következő év április 15. között aktuálisan bruttó 23,54,- Ft/kWh. Április 15. és október 15. között a H tarifás mérőórán mért áram díja megegyezik a nappali A1 tarifa díjával, ami bruttó 37,75,- Ft/kWh.

H tarifa – Mit is jelent pontosan?

Az áramszolgáltatók által biztosított H árszabással (H tarifával) az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron – ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb – üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például a keringtető szivattyúkat, kompresszorokat. A hővisszanyerős szellőztetőgép is ebbe a kategóriába tartozik, megújuló energiának minősül a kidobott levegőből visszanyert hőenergia is.

Ha a normál (nappali A1) mérő mellé igényli a H árszabást, a mérőhelyen mindkét árszabásnak külön mérőberendezés kerül felszerelésre.  

Mikor van fűtési szezon a H tarifa szempontjából?

A fűtési szezon az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak.

Hogyan igényelhető a H tarifa?

A H árszabással elszámolt készülékek csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók.

Javasolt egyeztetni áramszolgáltatónál regisztrált szerelővel az áramkör és a mérőhely kialakításáról, így biztos, hogy a kivitelezés a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

forrás: eon.hu

FONTOS!

A H tarifához külön már nem szükséges teljesítmény bővítést fizetni, azon felül, amit a szolgáltatónál a díjmentes 32 amper határ felett már megfizettünk.

(Fontos, hogy a geotermikus hőszivattyúk három fázisról működnek, amihez szükséges a minimum 3 x 10-16 amper hálózati áramerősség!)

Tehát, ha már egyszer bővített a maximális 32 amper fölé például 3×20 amperre – ennél a példánál a bővítés mértéke egyszeri 28 amper (60 A – 32 A) -, akkor már a H tarifás mérő telepítéséhez nem kell további bővítést kérnie az áramszolgáltatótól!

Mennyibe kerül havi és éves szinten a geotermikus hőszivattyús fűtés, hűtés, HMV előállítás és a 24 órás állandó szellőztetés?

A H tarifás mérőóra adatai alapján az alábbi éves fogyasztási adatok láthatók:

Egész éves áramfogyasztás 2018. március és 2019. március között:4 196 kWh
Az éves fogyasztásból a kedvezményes téli időszakban (2018. október 15. és 2019. március 1. közötti időszakban) mért áramfogyasztás:3 240 kWh
Az előző két adat különbsége megmutatja a nyári időszakban fogyasztott áram mértékét (4196-3240):956 kWh
Kedvezményes téli időszakban fogyasztott áram ára egy év alatt (1 kWh áram díja 23,54,- forint, 3240 kWh x 23,54,- forint):76 270,- Ft
Nyári időszakban fogyasztott áram ára egy év alatt (1 kWh áram díja 37,75,- forint, 956 kWh x 37,75,- Ft):36 090,- Ft
A kedvezményes téli és a nyári időszakban fogyasztott áram díja összesen (76 270,- Ft + 36 090,- Ft):112 360,- Ft
Csak azért, hogy lássuk a különbséget, nézzük meg mennyi lett volna a gépészeti berendezések áram fogyasztásának költsége, ha az egész éves fogyasztást nappali áram tarifa díjjal számoljuk ki (4196 kWh x 37,75,- Ft):158 400,- Ft

Látható, hogy a H tarifával éves szinten (158 400,- Ft – 112 360,- Ft) 46 040,- Ft áramdíjat spóroltunk meg.

De mennyi is volt a teljes geotermikus gépészeti rendszer áramfogyasztása havonta? 112 360,- Ft / 12 hónap = 9 363,- Ft!!!

Tehát a teljes fűtéshez, hűtéshez, szellőztetéshez és HMV előállításhoz szükséges energia geotermikus hőszivattyúval történő előállításához a szükséges áram ára 9 363,- Ft-ba került havonta.

Geotermikus hőszivattyú mennyibe kerül? – Olcsóbb, mint egy kb. 90 m2-es társasházi lakás közös költsége?

Ma kb. 9-10 000,- Ft körüli összegbe kerül egy kb. 90 m2 alapterületű társasházi lakás közös költsége, mi pedig ennyiből tartottunk fent egy nettó 150 m2 fűtött alapterületű ingatlan fűtési, hűtési, HMV termelési és szellőztetési rezsiköltségét.

Még egy érdekes adat a fenti költség értékeléséhez.

A metnet.hu weboldal adatai alapján az alábbiak szerint alakultak a vizsgált időszakban a havi középhőmérsékleti értékek környékünkön:

2018. március 2,6 °C
2018. április 15,7 °C
2018. május 19,6 °C
2018. június 21,5 °C
2018. július 22,5 °C
2018. augusztus 23,8 °C
2018. szeptember 17,6 °C
2018. október 12,6 °C
2018. november 6,3 °C
2018. december 0 °C
2019. január -2,1 °C
2019. február 2,8 °C

Megéri? – Mennyibe kerül a geotermikus hőszivattyú?

Ügyfelünk tapasztalatai alapján azt mondja, ma sem döntene másképp, ha most építkezne, ismét a geotermikus hőszivattyú mellett döntene. Az ehhez választott Energiakulcs® vezérlési rendszer és a hővisszanyerős szellőztetés olyan komfortot jelent az életükben, amit ma más rendszerrel ismeretei szerint nem tudna megvalósítani.

És hogy megérte-e geotermikus hőszivattyús rendszerben gondolkodnia, ilyet kiviteleznie? Ügyfelünk kérdésre adott válasza: Természetesen megérte, mind az alacsony fenntartási költség, mind az épület értékállósága szempontjából! Fontos szempont, hogy a hőszivattyúval együtt telepített talajhőhasznosító szondák révén egy hőforrást is kapott az ingatlan, amelyet a következő 100-120 évben újabb beruházás nélkül üzemelni fog.

A geotermikus hőszivattyús fűtés, HMV termelés berendezéseit, a hővisszanyerős szellőztetés minden elemét cégünk a Kardos Labor Kft. biztosította.

Az általunk forgalmazott geotermikus hőszivattyúra 35 000,- Ft éves átalánydíjas javítási költség ellenében 10 év teljeskörű garanciát adunk, a hővisszanyerős központi szellőztető gépre 5 év szintén teljeskörű garanciát vállalunk.

Építkezne, de kevés információja van a gépészeti rendszerekről? Minden héten csütörtökön INGYENES gépészeti konzultációra várjuk! Jelentkezzen a +36 30 454 3421 telefonszámon vagy emailben a beke.lili[@]kardoslabor[.]hu email címen.

Subscribe
Visszajelzés
guest
12 hozzászólás
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Pálffy Dénes Viktor
Pálffy Dénes Viktor
3 éve

Nagyon imponáló adatok! A kérdésem, hogy melyik hőszivattyú került beépítésre és hány fő részére készült a meleg víz?

Tóth Bence
Tóth Bence
3 éve

Vonzó számok 🙂 Mi is építkezés előtt állunk és a gépészeti lehetőségek közül próbáljuk a megfelelőt kiválasztani. Komplett kivitelezőt keresünk, akik képesek az egész rendszert megtervezni és kiépíteni. A teljes kivitelezésben is tudtok segíteni?
A 300 literes HMV tároló 4 fő esetén is elegendő?

Kiss Tamas
Kiss Tamas
3 éve

Udvozletem! Meg szeretnem kerdezni mennyibe kerult a komplett rendszer kiepitese?
Koszonom.

Hadházi Ádám
Hadházi Ádám
2 éve
Reply to  - BZS -

Mivel viszonylag hosszabb (60 m-es) szondák lettek telepítve, tapasztaltak-e talajkifáradást idővel?

balu3
balu3
1 éve

Imponáló mese.
Nos a fúrás ára, energia engedélyeztetés stb…hol maradt e meséből, elvitte a cica?
ÁH, kommentben van, nem cikkben.

Last edited 1 éve by balu3
Van
Van
1 éve

Köszönöm a cikket, nagyon sokat segített!!! Építkezés előtt állok, és nagyon erősen gondolkodtam a hőszivattyún, de így maradok a gáznál. Ugyanekkora a jelenlegi házunk. Két szint, 5 háló, 4 fürdőszoba, központi szellőztetőrendszer. 2010-ben építettem – falon 25 cenit szigetelő, tetőben 30cm. Álandó 23 fok télen, nyáron nem kell hűteni a tetőtérben sem. Gázszámla 7.800.- forint havi átlagban melegvízzel együtt. A fűtést belső víztartályos kondenzációs kazán látja el. Beruházás költsége lényegesen olcsóbb volt mint egy hőszvattyúé.

Bárdos Ágnes
Bárdos Ágnes
2 hónapja

Üdvözletem! Nekünk van egy 120nm-es 2 szintes házunk. 3-an lakunk benne. Már ki van építve egy fűtés rendszer (alsó szinten padlófűtés, felső szinten radiátor rendszerrel). Árammal van fűtve. Azt szeretnèm kérdezni, hogy erre rá lehet kapcsolni geotermikus fűtésrendszert és ha igen mennyibe kerülne? Válaszukat előre is köszönöm.

12
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x