Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

geotermikus fűtés ára

Geotermikus fűtés ára – fűtés, hűtés, meleg-víz termelés áramfogyasztása

A geotermikus fűtés áramfogyasztásáról egy ügyfelünk segítségével írtunk már posztot ide az energiatudatosottho.hu blog oldalunkra. Ügyfelünk az elmúlt évben is végig követte geotermikus hőszivattyújának áramfogyasztását, amit ismét megosztott velünk, az engedélyével pedig mi is megosztjuk fogyasztási adatait olvasóinkkal. Nézzék meg mennyi lesz a geotermikus fűtés ára egy éven keresztül H tarifa igénybevétele esetén.

Ügyfelünk geotermikus hőszivattyús rendszert telepített még 2016-ban Energiakulcs® gépészeti rendszerünkkel együtt. Ahogy két évvel ezelőtt most is leírta mennyibe kerül nekik éves szinten a geotermikus fűtés ára, hűtés és a folyamatos gépi szellőztetéssel együtt.

A most közölt adatok 2021. márciusától 2022. márciusáig történt áramfogyasztási adataikat tartalmazza a megkapott EON áramszámláik alapján.

Emlékeztető, ilyen házat fűtünk geotermikus hőszivattyúval

“Házunkat geotermikus hőszivattyús fűtési rendszerrel terveztettük és építettük meg, a vezérlését a Kardos Labor Kft. saját fejlesztése az Energiakulcs® rendszer végzi. A megújuló energiaforrás felhasználása mellett fontos volt számunkra, hogy a házba folyamatos szellőztetéssel tiszta, friss levegőt juttassunk be a nap 24 órájában. A ház fűtött alapterülete 150 m2 két szinten.

A gépészeti kiviteli tervek alapján a földszinten a nappali területén kb. 10 %-os mértékben építettünk ki padlófűtést, mert elsősorban mennyezeti hőleadókkal fűtünk és hűtünk, ami a monolit födémben került kiépítésre. A magasabb hőmérsékletet – 23-24 °C – igénylő fürdő helyiségekben padló- és mennyezetfűtés együtt épült ki.

A felső szinten a szobákba csak mennyezetfűtés került be, könnyűszerkezetes rendszerlemezes megoldással.

Az emeleti vizes helyiségekben és mosókonyhában csak padlófűtés van kiépítve.

Az épületben nincs más kiegészítő fűtés – pl.: kandalló, elektromos fűtőszőnyeg, stb. – kiépítve. Havaria esetére van beépítve egy elektromos vészfűtőegység, amely még sosem volt használva, a hőszivattyú üzemképtelenné válása esetén lehet rá szükség, helyettesítő hőtermelő HMV és fűtés üzemben.

Geotermikus fűtés ára 2021. március és 2022. március között

Üzemi alapadatok a vizsgált időszakban:

  • HMV beállított hőmérséklete 44 °C. Amennyiben a tárolóban a vízhőmérséklet 3 °C-kal csökken, akkor kapcsol be és fűti vissza a HMV-t a hőszivattyú a beállított maximális hőmérsékletre;
  • Belső térben beállított hőmérséklet 21,2 °C. A hőszivattyú akkor kapcsolt be, amikor a beállított érték 21 °C-ra csökkent. A felfűtés során a beállított hőmérséklet fölé 21,4 °C-ra emelte a hőszivattyú a belső hőmérsékletet;
  • Nyári időszak belső hőmérséklete 24,5 °C volt.

A teljes gépészeti rendszer üzemeltetésére kedvezményes H áramtarifával rendelkezünk, amely díja fűtési szezonban október 15. és következő év április 15. között aktuálisan bruttó 23,54,- Ft/kWh. Április 15. és október 15. között a H tarifás mérőórán mért áram díja megegyezik a nappali A1 tarifa díjával, ami bruttó 37,75,- Ft/kWh.

Geotermikus fűtés ára éves szinten a geotermikus hőszivattyús fűtés, hűtés, HMV előállítás és a 24 órás állandó szellőztetés

A H tarifás mérőóra adatai alapján az alábbi éves fogyasztási adatok láthatók (Az adatokat az éves EON elszámoló számla adatai alapján tettük közzé.):

Egész éves áramfogyasztás 2021. március és 2022. március között:3652 kWh
Az éves fogyasztásból a kedvezményes téli időszakban (2021. október 15. és 2022. március 1. közötti időszakban) mért áramfogyasztás:2787 kWh
Az előző két adat különbsége megmutatja a nyári időszakban fogyasztott áram mértékét (3652 kWh-2787 kWh):865 kWh
Energiadíj összesen (hőszivattyú téli és nyári áramfogyasztása, bruttó):47 803,- Ft
Rendszerhasználati díjak összesen (bruttó):51 639,- Ft
Elmúlt 11 havi áramszámlákban összesen elszámolt kifizetett díj összesen (bruttó):94 451,- Ft
Elszámoló számlában meghatározott fizetendő áramdíj (bruttó):4990,- Ft

Mennyi volt a teljes geotermikus fűtés ára, a gépészeti rendszer áramfogyasztása havonta? 99 442,- Ft / 12 hónap = 8 286,- Ft!!!

Tehát a teljes fűtéshez, hűtéshez, szellőztetéshez és HMV előállításhoz szükséges energia geotermikus hőszivattyúval történő előállításához a szükséges áram ára 8 286,- Ft-ba került havonta.

Megéri a geotermikus fűtés ára?

Ügyfelünk két évvel ezelőtti hőszivattyú áramfogyasztási adatai csökkentek. Akkor több mint 9 300,- Ft volt a havi átlag áramfogyasztásuk, ehhez képest változott a két évvel későbbi havi fogyasztási érték kb. 1000,- Ft-tal.

A geotermikus hőszivattyús fűtés, HMV termelés berendezéseit, a hővisszanyerős szellőztetés minden elemét cégünk a Kardos Labor Kft. biztosította.

Az általunk forgalmazott geotermikus hőszivattyúra 35 000,- Ft éves átalánydíjas karbantartási költség ellenében 10 év teljeskörű garanciát adunk, a hővisszanyerős központi szellőztető gépre 5 év szintén teljeskörű garanciát vállalunk.

Építkezne, de kevés információja van a gépészeti rendszerekről? Minden héten INGYENES gépészeti konzultációra várjuk! Jelentkezzen a +36 30 454 3421 telefonszámon vagy emailben az info1(kukac)kardoslabor(pont)hu email címen.

címlapkép: pixabay.com

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x