Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

geotermikus energia

Geotermikus energia Magyarországon

Tudta, hogy Magyarország a geotermikus energia tekintetében nagyhatalom? Ha nem, csak olvasson tovább a részletekért.

Geotermikus energia: mi is az?

Először tekintsük át nagyon röviden, mi is a geotermikus energia. Részlet a Wikipédián található meghatározásból:

geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. A földkérgen tapasztalható geotermikus energia részben a bolygó eredeti létrejöttéhez (20%), részben a radioaktív bomláshoz (80%) kapcsolódik. Korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi. Egy megújuló energiaforrás, ami a legolcsóbb energiák közé tartozik.

Milyenek Magyarország adottságai a geotermikus energiát vizsgálva?

Nézzük meg milyen tényezővel mérhető egy területre jellemző geotermikus energia.

A geotermikus gradienssel, amely

a felszín alatti hőmérsékletnövekedés mérőszámaként használt mutató, az egységnyi mélységváltozásra jutó hőmérsékletváltozást fejezi ki.

Értéke földi átlagban 3 °C /100 m.

A magyarországi átlagos geotermikus gradiens 5-7 °C /100 m között mozog.

Tehát Magyarországon a geotermikus gradiens az átlagosnál nagyobb. Az ország területének több mint 70%-án rendelkezésre áll földhő közvetítő közegeként a termálvíz (vagy más néven hévíz, mely definíció szerint a 30 °C-ot meghaladó hőmérsékletű rétegvíz). Elmondható, hogy geotermikus adottságaink igen kedvezőek (Címlapkép, Hőáramsűrűség a Pannon-medencében és környezetében: https://geophysics.elte.hu/atlas/geodin_atlas.htm), melynek oka a földtörténeti fejlődésben keresendő: a litoszféra földtörténeti múltban bekövetkezett elvékonyodásának következménye. A kedvező adottságok ellenére a felszínen mérhető vízhőmérséklet csak ritkán haladja meg a 100 °C-ot.

Egy érdekes térképrajz környezetünk kéregvastagságáról

A Pannon-medence és környezete kéregvastagsága, Forrás: https://geophysics.elte.hu/atlas/geodin_atlas.htm

A geotermikus energia hőszivattyús hasznosítása

Itthon a hőszivattyús földhőhasznosítás 2002-ben kezdett elterjedni (Mádlné Szőnyi, 2008). Azóta jelentős növekedés történt az évente eladott hőszivattyúk számában (a 2002-es néhányszor tizes érték 2007-ben már megközelítette az ötszázat, 2008–2010 között pedig az ezret is), mely 2011-ben visszaesett úgy 800 darabra (Ádám, 2012). Ezekkel az értékekkel Európa több országához képest is le vagyunk maradva, mind abszolút (hőszivattyúk darabszáma), mind relatív (százezer lakosra eső hőszivattyúk száma) tekintetében.

A passzívházak elterjedése miatt napjainkban egyre többen választják nemcsak a passzívházuk építéséhez a hőszivattyús hasznosítást. Erről több következő posztban további információkat olvashat.

Konklúzióként elmondható, Magyarország geotermikus nagyhatalom, amely adottságot még nem használunk ki eléggé, főleg a lakóházak fűtése és hűtése tekintetében. Tegyen ez ellen ha építkezni szeretne! Gondoljon a geotermikus energia alkalmazására is, amikor leendő lakóházának tervezésébe kezd!

Minden leendő építtetőnek javasoljuk, hogy az építési tervek elkészítése előtt egyeztessen egy geotermikus energia felhasználásában tapasztalt épületgépész szakemberrel, akitől nagyon sok információt kaphat a gázfűtés geotermikus hőszivattyúval történő kiváltásáról. Ha nem ismer ilyet, csak írjon egy emailt az info1[@]kardoslabor[.]hu címre, vagy jelentkezzen INGYENES konzultációra a +36 30 454 3421 telefonszámon.

A poszt megírásában segítséget nyújtott a https://elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/MegujuloEnergiaforrasok/ch06s05.html linken elérhető “Magyarország geotermikus energia-hasznosítása” című anyag.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x