Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

felületfűtés

Felületfűtés – Milyen épületgépészeti hőleadókat válasszak?

Bejegyzésünkben megmutatjuk, milyen fűtési rendszerhez milyen hőleadókat válasszunk a rendszerünk megfelelő hatékonysága érdekében. Ön szerint a felületfűtés jó megoldás lehet? Elmondjuk.

Nem felületfűtési rendszerek

Tisztán levegővel való fűtés:

Jellemzően a passzívházak hiper-takarékos fűtési módszere a központi szellőztetés frisslevegő ágán való temperálás.

  • A fürdőben elszívás lesz, emiatt a befújt meleg levegő a szobákban biztosít magasabb hőmérsékletet.
  • Az elektromos utófűtő használata csak a fűtést kezeli, hűtési szolgáltatást nem biztosít.
  • A hűtéshez használt talajhő alapú szellőztető levegő előtemperálás csak minimális, néhány 100 wattos teljesítményt biztosít. Ennek következtében gyakran felmerül az igény a tartós nyári kánikula időszakában kiegészítő komforthűtésre. Ennek a megvalósítása a szellőztető rendszertől függetlenül kialakított épületszerkezet temperálás, esetleg splitklíma.

Radiátoros hőleadók:

  • Előnye az olcsó megvalósítás, hátránya a hűtési lehetőség hiánya.
  • Hőszivattyús rendszerrel összeférhetetlen, a magas előremenő hőmérséklet lerontaná a COP értéket.

Felületfűtés rendszerek

Épületszerkezet temperálás, padló, fal, mennyezeti hőleadók:

  • A falfűtés alkalmas fűtési és hűtési célokra is, mégis visszaszorulóban van az utóbbi években. Ennek fő oka a sérülés veszély, utólagos fúrás, szögelés csak nagy körültekintéssel végezhető, valamint nem célszerű a fűtési felület bútorzattal történő eltakarása, de ez sokszor nem megoldható helyhiány miatt.
  • A padló temperálás hideg és meleg burkolatok esetén is alkalmazható, fürdőszobáknál szinte elmaradhatatlan.
  • Kisebb mértékben hűtési célra is igénybe vehető,

Gyakori kérdés, padló- vagy födémtemperálást alkalmazzunk?

Egyre gyakrabban a födém fűtését (és hűtését) javasoljuk és tervezzük, mert megmarad a padlóburkolatok választás szabadsága, akár vastag szőnyeget, laminált padlót, parafát is alkalmazhatunk a fűtési teljesítmény csökkenése nélkül. Egyedül a fürdőszobában javaslunk padlófűtést is (tehát mennyezet és padló is), a magasabb hőigény és a gyorsabb száradás miatt.

Felületfűtés mennyezeti hőleadókkal

Olykor megkérdezik, hogy hogyan fog „lejönni” a hő a mennyezetről. Hát ugyanúgy, ahogyan a Nap hője a Földre érkezik a világűrön keresztül, sugárzó módon. Ez nagyon kellemes hőérzetet biztosít, akinek ilyen fűtése van, meg nem válna tőle. Mivel a sugárzó hőátadás nem a levegőt melegíti, a padló így is melegebb lesz, mint a helyiség levegője.

A padlófűtés választását sokszor azzal indokolják, hogy a kőburkolaton való mezítlábas közlekedés is kellemes érzés legyen, a babák is kúszhassanak, mászhassanak a padlón.
Ezzel szemben a valóság az, hogy egy jól szigetelt épületben a fűtött padló hőmérséklete 23-25°C, a külső hőmérséklet függvényében. Ilyen hőmérsékletű kőpadló a mezítlábas lakó számára hideg érzetet kelt, tehát az elképzelés nem teljesül. A meleg padló érzet eléréséhez „melegpadlóra” van szükség (pl. svédpadló, valódi parketta, parafa, szőnyeg), amely rossz hővezető és emiatt melegebbnek érezzük. Hasonló érzés, mint ahogyan a márványt a műmárványtól tapintással különböztetjük meg.

Elektroszmog a lakótérben

Nézzen videót, vagy olvasson az elektroszmogról több információt az alábbi linkekre kattintva:
https://www.youtube.com/watch?v=9VdrPp6ag58
https://www.elektrosmognews.de/

Borítókép: Michal Křenovský képe a Pixabay -en.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x