Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Az energiatanúsítványról

Ki tudja, mi az energiatanúsítvány? – kérdezi a tanító néni.

Móricka:

– Az a színes valami, ami a mosógépen is szokott lenni!

Pistike:

– Amit akkor kell majd csináltatni, ha apu el akarja adni a lakást!

Zsófika:

– Ami megmutatja, hogy káros-e a házunk a környezetre. Mert ha az utcát fűtjük, akkor sok fát kell eltüzelni és akkor többet vágnak ki az erdőben…

Na mi, Felnőttek – energiatudatos lakók – ennél okosabbak vagyunk!

Igaz….?

Nem, én például nem. Kicsivel, de nem sokkal.

Eladtuk a szép, szeretett lakásunkat, hogy – kímélve a környezetet és a pénztárcánkat – kevesebbet autózzunk minden nap munkába és onnan haza.

Kedves energetikus kolléga jött el hozzánk elkészíteni a tanúsítványt. Egy kávé mellett beszélgettünk – a jó kapcsolat alapja nálam a habos kávé – és megtudtam néhány olyan dolgot az energetikai tanúsítványról, amit az átlagos Földlakó egyáltalán nem sejt – és ha az energetikus nem mondja, hát úgy is marad örökre.

Lássuk… Például azt, ha olyan házban lakom – társasház jellegű épületek – ahol központi fűtés van, akkor az energetikai osztályba sorolás egyik mérvadó tényezője, hogy az adott házhoz/tömbhöz tartozó hőközpont milyen nyersanyagot dolgoz fel ehhez. Tudni illik, ha a hőközpont szén vagy gáz égetéséből állítja elő az energiát, jelentősen alacsonyabb osztályba sorolhatja az ingatlant, mint az ugyanolyan paraméterekkel rendelkező másik lakást, amelynek a hőközpontja szemétégetésből vagy az ún hulladékhő  (pl. nagyüzemek vagy erőművek “melléktermékeként” keletkező hő) hasznosításból nyeri a központi fűtéshez szükséges “kalóriát”.

Nem mindegy…? – kérdezhetnéd.

Ha megnézed az ingatlanhirdetési oldalakat és összehasonlítod az árakat, bizony vannak, akik ezt – tudatosan vagy tévedésből – pár száz vagy millió forintban hozzászámolják a lakás értékéhez. Mondván, hogy az “én lakásom energiatakarékosabb”. A környezetnek. De nem a benne lakóknak…

Légy körültekintő és kérj segítséget a tanúsítvány értelmezéséhez, ha szükséges.

Egy másik nagyon fontos dolog! Főképp, ha eladsz ingatlant – hiszen ilyenkor a tanúsítvány elkészíttetése a Te költséged lesz.

Vannak ugyanis kivételek, amikor NEM KÖTELEZŐ a tanúsítvány!

A rendelet értelmében új épület építésekor vagy meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység (lakás) eladása, illetve egy évet meghaladó bérbeadása esetén elkészíttetése a tulajdonos kötelezettsége.

A rendelet hatálya nem terjed ki ötven négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű különálló épületekre (lakásokra igen!), évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt épületekre (jellemzően nyaralók), a legfeljebb két éves használatra tervezett épületekre, a hitéleti rendeltetésű épületekre, a jogszabállyal védetté nyilvánított vagy jogszabállyal védetté nyilvánított területen álló épületekre, a mezőgazdasági és műhely rendeltetésű épületekre, valamint levegővel felfújt vagy feszített – huzamosabb emberi tartózkodást szolgáló – sátorszerkezetekre.

Az utóbbiak kevéssé fognak érinteni – bár ki tudja -, de nem árt tudni, hogy egy ingatlan adás-vételhez kapcsolódó költségekből, megfelelő tájékozódással a malacperselyben maradhat néhány tízezer forint.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x