Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

hővisszanyerős szellőztetés

Alacsony energiafelhasználás = hővisszanyerős szellőztetés?

Alacsony energiafelhasználású épületekről (rövidítve: AE) beszélhetünk A+ kategóriájú energetikai besorolás felett. De hogyan valósítható meg egy ilyen épület manapság? Szükséges ehhez egy hővisszanyerős szellőztetés? Elmondjuk a választ.

Egy épület fűtési energiaigénye két fő részből tevődik össze:

  • Transzmissziós – épületszerkezeten kiáramló hőveszteség (pl. falak, csukott ablak felülete) és
  • Filtrációs – kiáramlott levegő által elvesztett hőmennyiség (pl. nyitott ablak, ablak melletti rések, villanyvezetékek csövei).

A rossz épületszerkezet miatt elveszett hőmennyiséget sikerült kellően optimalizálni hőszigeteléssel és a vastag, jól záródó ablakokkal. Ennek alkalmazása mára igen csak elterjedt. Egy bizonyos pont után viszont már csak a filtrációs veszteség csökkentésével tudjuk hatékonyabbá tenni lakóépületünket. Ennek egyetlen módja, ha a szellőztetés által elvesztett energiát újra tudjuk hasznosítani.

Milyen is a hővisszanyerős szellőztetés?

A szellőztetés következtében kiáramló energia hasznosításának egyetlen komplex módja egy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése.

Az Európai Unio határozata szerint 2020 után csak közel nullaenergiás épületek építhetők. Továbbá Magyarország aláírta azt a megállapodást, miszerint 2015-től középületek, 2018-tól pedig már a lakóépületek is csak A+ besorolás felett épülhetnek. Ennél alacsonyabb besorolású épületekre nem kaphatunk építési engedélyt és lakhatási engedélyt már most sem.

Ennek a besorolás feltétele egy olyan alacsony energiaigény, ami nem érhető el hővisszanyerős szellőztetés nélkül, mivel a filtrációs hőveszteséget mindenképpen ki kell küszöbölni, ahhoz hogy ennyire lecsökkentsük a fűtési igényt.

Ezt a rendkívül alacsony energiaigényt csak egy határig képes biztosítani az építési technológia és az építési anyagok. Szükséges, hogy a gépészet is segítse az energia felhasználás mértékének csökkentését.

Kijelentjük, hogy hővisszanyerős szellőztetés nélkül nem lehet alacsony energiaigényű épületet létesíteni.

A kérdés innentől kezdve az, hogy megéri-e még egyáltalán régi típusú építkezéseknek neki kezdeni?

Véleményünk szerint nem, mert habár most még nincs olyan szabályozás, ami miatt ne kapna építési engedélyt, de a határozatok életbe léptével a régi, hagyományos épületek rendkívül gyorsan értéküket vesztik, nehezen lehet majd ezeket értékesíteni.

2020 után kötelező lesz a hővisszanyerős szellőztetés?

Megvizsgáltuk az alcímben feltett kérdést és az eredményt közzé is tettük az Interneten. Ha kíváncsi arra, hogy jó beruházás lehet-e a későbbiekben egy hővisszanyerős szellőztető rendszer, kattintson ide.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x