Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

levegős hőszivattyú hátrányai

Amiről a kereskedők hallgatnak: a levegős hőszivattyú hátrányai

Minden kereskedő igyekszik eladni a portékáját. A levegős hőszivattyú forgalmazói is megtesznek mindent, hogy saját terméküket jó színben tüntessék fel. Amit nem mondanak el elsősorban, az a levegős hőszivattyú hátrányai.

Mi több, más rendszerek rovására igyekeznek előnyhöz jutni. Nem egy olyan forgalmazói oldalt ismerünk, amelyik a geotermikus hőszivattyús rendszer árát irreálisan felpumpálja – megtévesztve ezzel a vásárlókat.

10 tény a levegős hőszivattyú hátrányai közül, amit a forgalmazó nem biztos, hogy el fog mondani

1. HMV (használati meleg-víz) termelés levegős hőszivattyúval

A levegős hőszivattyúk meleg-víz termelés üzemmódban télen rendkívül alacsony COP értékkel (vagyis alacsony teljesítménnyel) működnek, ráadásul ez az üzemmód gyilkolja a kompresszort. Nem mi találtuk ki, bármelyik hűtéstechnikai szakember alá fogja támasztani ezt a tényt. De nézzük meg egy piacvezető gép szervizkönyvének 5. oldalán található COP-táblázatot a különböző hőmérsékleteken elérhető teljesítményekkel. Minél hidegebb a levegő és minél melegebb az előremenő fűtővíz hőmérséklete, annál rosszabb a levegős gépek (mindegyik gyártmány) hatékonysága.

A táblázatban az „A” betű az Air, kültéri léghőmérséklet, a „W” a Water, az előremenő fűtővíz hőfoka. Mint láthatjuk, a COP = 1,36 HMV-termelési hőmérsékleten. Vagyis 1 kWh elektromos energia felhasználásával a berendezés 1,36 kWh hőenergiát termel. Ez tipikusan az az érték, amit nem szoktak reklámozni.

2. Zajforrás a szabadtérben

A szomszédokkal ezt le kell egyeztetni, ha közel van a szomszéd épület. A levegős gépek nyáron is üzemelnek, vagy meleg-víz előállítás a feladat, vagy hűtés. 

A képződött zaj forrása a mozgatott levegőmennyiség magas értéke, egy 8 kW-os szokásos családi ház méretű hőszivattyúnál ez 8 000-10 000 m³/h! A gyártók mindent megtesznek a zaj csillapítására, de a gépek felépítése korlátozza a lehetőségeket, egy olyan készülékdobozt nem lehet zajcsillapítókkal ellátni, ahol a fenti légmennyiséget át kell áramoltatni a berendezés dobozán.

3. Passzívhűtés szolgáltatás nem lehetséges

Ez egy geotermikus hőszivattyúnak természetes velejárója. Itt csak kompresszoros hűtés valósítható meg, mint a split klímáknál.

4. +2 °C alatti hőmérsékleten a gép üzemképességének a fenntartásához néhány óránként leolvasztásra van szükség, mert az elpárologtató lamellázott felülete lejegesedik.

Ugyanolyan természetes jelenség ez, mint amikor otthon nem zárjuk be rendesen a fagyasztószekrény ajtaját (ki ne járt volna már így😊).

Ezt a leolvasztást a gépek nagy része úgy végzi el, hogy hűtés üzembe kapcsol – ugye ilyenkor tél van –, és az épületből elvont hővel olvasztja le az elpárologtatóra rakódott jégréteget. Ilyenkor a hőszivattyú COP értéke NEGATÍV előjelet vesz fel, vagyis rosszabb, mint nulla. Más típusok tisztán elektromos fűtőszállal olvasztják le a jeget, ez még költségesebb. A reklámozott csodaszép COP értékek természetesen nem tartalmazzák ezt az energiafogyasztást.

5. Nem elég, hogy télen elektromos fűtéssel kell megakadályozni a rendszeres leolvasztás utáni olvadék fagypont felett tartását, de ennek az elvezetése is megoldandó feladatot jelent.

Ha nem sikerül egy igénytelen kerti területre telepíteni a hőszivattyút, akkor egy fűtött csepptálca is kell a gép alá, továbbá a vízelvezető csövet is fűteni kell árammal, amíg fagymentes területre nem ér. A reklámozott csodaszép COP értékek természetesen nem tartalmazzák ezt az energiafogyasztást sem.

6. És még tudunk mondani olyat, amit a reklámozott csodaszép COP értékek nem tartalmaznak: a légmennyiséget szállító ventilátor fogyasztása.

A szabvány ezt írja elő a geós gépekkel való összehasonlíthatóság miatt – ezért nem lehet a forgalmazókat hibáztatni. A geotermikus hőszivattyúknál azért nem lehet figyelembe venni a szondaköri szivattyú fogyasztását, mivel többnyire külön méretezés alapján kerül meghatározásra.

7. A levegős hőszivattyú egész évben „szűri” a levegőt, rendszeresen tisztítani szükséges az elpárologtató/kondenzátor lamellázott felületét.

8. Az inverter egy kényes és drága elektronika, az is egy hibaforrás.

A geós gépekben általában nincs.

9. A legtöbb levegős gép forgalmazó 2-5 év garanciát vállal,

A Kardos Labornál egy geotermikus hőszivattyúra már 10 év teljes körű garancia a standard.

10. Érdekes piaci jelenség az átverésszagú „légkazán” elnevezés, amely azt sugallja, hogy egy ilyen gépbe nem szenet – vagy más fűtőanyagot – kell lapátolni, hanem csak levegőt, ami ugye ingyen van.

A légkazános bírósági esetek száma azt jelzi, hogy a marketing jobban sikerült, mint az utána következő kivitelezések.

+1 érv azoknak, akik szeretik a műszaki részleteket. Ez is fontos a levegős hőszivattyú hátrányai között.

Alább látható egy diagram a hőszivattyú-tervező szoftverből kimentve. Jól látható, hogy az említett kínlódós HMV üzemmód az engedélyezett működési tartomány szélén van! A modellezésben a jelenlegi legkorszerűbb gőzbefecskendezéses kompresszor került kiválasztásra.

A diagramon látható hőmérsékletek a munkagáz hőmérsékletei, tehát a levegő és vízhőmérsékletek 2-3 °C-al alacsonyabbak!

A kétféle hőszivattyús rendszer közti árkülönbség 0,5-1 millió Ft, mivel a levegős gépek drágábbak és bonyolultabbak, mint a geotermikus hőszivattyúk, tehát a szondafúrás költsége részben finanszírozódik az alacsonyabb hőszivattyú árból.

levegős hőszivattyú hátrányai

Reméljük sikerült megmutatnunk a levegős hőszivattyúk hátrányait, ami miatt átgondolja ezeket a tényeket mielőtt ilyen berendezés vásárlása mellett dönt. Önnek mi éri meg inkább?

Kérjen árajánlatot geotermikus hőszivattyúra itt>>

Subscribe
Visszajelzés
guest
8 hozzászólás
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Gábor
Gábor
3 éve

Kevés szó esik a berendezés által keltett zajról. Azt hiszem azért mert ahol tényleg határérték alatti, azt nem fogja fel tudatosan aki benne van, az egyéb hatásai (fülzúgás, álmatlanság) ellenére nem gyanakszik rá. Nekem van szerencsém hallani, egész télen füldugóval aludtam a szomszédom ökoházának a fűtése miatt. (most költözni tervezek, majd ha ez a ház eladásra kerül igyekszem kiválasztani a megfelelő érdeklődőt) Azóta mindenhol hallom ha valahol megy, másoknál, közintézményekben is. A ventillátor olyan zajt kelt, ami ide-oda megy a fejemben a két fül között, A kompresszor meg egy 30-40 hz körüli mély morajlással ráz mindent a környezetében. Ami kint… Részletek »

Attila
Attila
2 éve
Reply to  Gábor

Kedves Gábor, mellettünk is telepitettek egy hőszivattyut, azóta nem lehet aludni a házunkban. Az általad leírt hasonló zúgásokat lehet hallani nálunk is amikor megy a gép. Te tudtál valamilyen zajcsokkentést elérni a szomszédnál?

László
László
1 éve

Nagyon komolytalan írás!Látszik hogy olyan írta aki csak fikázni akart, de 5 percig sem volt tulajdonában ilyen készüléknek. Ha lett volna ezeket nem írta volna le. Nekem van úgy hogy a negatívumokat elismerem tapasztalatból nem hallomásból, nem a szomszéd kisöccsének a barátjának az üknagyapjának az elmondásából…De azok nem ezek amiket itt leírtak!

János
János
1 éve

Hát az igaz, hogy az inverter mint elektronika hibaforrás lehet, de az oldja meg azt hogy nagyságrendekkel kevesebbet fogyasszon a készülék, geósban is sokban van már inverter, mert energiát lehet vele megspórolni.

Last edited 1 éve by János
Mezei Béla
1 éve

Húúú. Kedves cikk írója! Nem is tudom hol kezdjem, olyan gondolatom ezután. László kartárs már jó irányt vett, de való, hogy nem fejtette ki az igazát. Én F gáz vizsgás szerelőként, főként Panasonic levegő-víz hőszivattyúk telepítésével, üzemeltetésével foglalkozom főállásban. A két legnagyobb problémám a COP hazugsággal, és az irgalmatlan zajforrással van. Kétségtelen, hogy a HMV nem a legjobb COP-t eredményezi. De közel sem annyira vészes a helyzet mint a cikkben leírtak szerint. És mivel a hónap végén fizetjük a működési költségeket, ezért az egy havi átlag COP a mérvadó, szerintem.Önök egy gyártói leírásból ragadtak ki egy lehetséges legrosszabb tényezőt. Szerencsére… Részletek »

Vreckó Rudolf

Az ilyen fajta írások akadályozzák a fejlődést!

A COP-val kapcsolatban szerettem volna csak hozzászólni mint öreg hűtőgépes.
Ha csak 2 es COP-val működne egy hőszivattyú akkor is fele annyi energiát fogyaszt mint egy hagyományos villanybojler vagy villanykazán. A zajról pedig csak annyit, valamikor reklamált egy házaspár. Nem tudnak aludni a jegestől mert túl hangos. Mondanom se kell, a jeges az éjjeli szekrény helyén volt.😀

Dékány Csaba
Dékány Csaba
1 hónapja

Wolf gázkazános, radiátoros családi házunkban kiszeretnénk váltani gazdaságossabbra a fűtési és HMV rendszerünket. Mit ajánlanak és mennyibe kerülne?

8
0
Elmondaná a véleményét? Tegye meg!x