A hőt szivattyúzni? A hőszivattyú működése érthetően

hőszivattyú működése

Az egyszerű építkező nem szakember, nyilván nem ismeri a hőszivattyút. Megpróbáljuk a legegyszerűbben bemutatni milyen a hőszivattyú működése.

A hőszivattyú működése, alapjai

A hőszivattyú működését legegyszerűbben talán a szinte minden háztartásban jelenlévő hűtőgép működési elvének ismertetésével lehet elmagyarázni.

Miért hasonlít a hőszivattyú a háztartási hűtőre?

A konyhai hűtőnkben hűtési körfolyamat játszódik le. Ennek során valahonnan hőt szállítunk valahová, ami egy folyékony állapotú közeg elpárologtatásával és lekondenzáltatásával valósul meg. (Emlékezzünk fizikai tanulmányainkra!) Az elpárolgás a hűtőgépnél az élelmiszertől vonja el, a kondenzáció pedig a hűtőszekrény hátoldalán lévő rácson keresztül adja le a környezet irányába a hőt. A folyamat fenntartásához leggyakrabban villamos energiát használunk.

A hőszivattyú működése közben valamilyen környezeti közegből (levegő, talaj, talajvíz) vonjuk ki a hőt, és a hőszivattyú segítségével szállítjuk a „felhasználás” helyére, a fűtési vagy meleg-víz előállító rendszerbe.

Igazából ennyi nagyon egyszerűen megfogalmazva a hőszivattyú működése.

Ha Önt ettől több is érdekli, mert például a leendő lakóházában hőszivattyús rendszert szeretne kiépíttetni, vegye fel velünk a kapcsolatot, akár egy hozzászólással, akár egy email elküldésével az info1(kukac)kardoslabor(pont)hu email címünkre.

A hőszivattyú működése – ábra

Az alábbi egyszerűsített ábrán talán érthetőbb a hőszivattyú működési elve.

hőszivattyú működése
Hőszivattyú működése

Egyik következő bejegyzésünkben a geotermikus hőszivattyú működését tekintjük át.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés