Alacsony energiafelhasználású épület vs. energetikai előírások

Alacsony energiafelhasználású épületekről (röv. AE) beszélhetünk A+ kategóriájú energetikai besorolás felett.
Egy épület fűtési energiaigénye két fő részből tevődik össze:
Transzmissziós – épületszerkezeten kiáramló hőveszteség (pl. falak, csukott ablak felülete) és
Filtrációs – kiáramlott levegő által elvesztett hőmennyiség (pl. nyitott ablak, ablak melletti rések, villanyvezetékek csövei).

A rossz épületszerkezet miatt elveszett hőmennyiséget sikerült kellően optimalizálni hőszigeteléssel és a vastag, jól záródó ablakokkal. Ennek alkalmazása mára igen csak elterjedt. Egy bizonyos pont után viszont már csak a filtrációs veszteség csökkentésével tudjuk hatékonyabbá tenni lakóépületünket. Ennek egyetlen módja, ha a szellőztetés által elvesztett energiát újra tudjuk hasznosítani.

A szellőztetés következtében kiáramló energia hasznosításának egyetlen komplex módja egy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése.

Az Európai Unio határozata szerint 2020-tól csak kizárólag nullaenergiás épületek építhetők. Továbbá Magyarország aláírta azt a megállapodást, miszerint 2015-től középületek, 2018-tól pedig már a lakóépületek is csak A+ besorolás felett épülhetnek. Ez alatt nem fognak építési engedélyt kapni! Ennek a besorolás feltétele egy olyan alacsony energiaigény, ami nem érhető el hővisszanyerős szellőztetés nélkül, mivel a filtrációs hő veszteséget mindenképpen ki kell küszöbölni, ahhoz hogy ennyire lecsökkentsük a fűtési igényt.

Ezt a rendkívül alacsony energiaigényt csak egy határig képes biztosítani az építési technológia és az építési anyagok. Szükséges, hogy a gépészet is segítse az energia felhasználás mértékének csökkentését.

Hővisszanyerős szellőztetés nélkül nem lehet alacsony energiaigényű épületet létesíteni.

A kérdés innentől kezdve az, hogy megéri-e még egyáltalán régi típusú építkezéseknek neki kezdeni?

Véleményünk szerint nem, mert habár most még nincs olyan szabályozás, ami miatt ne kapna építési engedélyt, de a határozatok életbe léptével a régi, hagyományos épületek rendkívül gyorsan értéküket vesztik, nehezen lehet majd ezeket értékesíteni.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés